Dagens datum: onsdag den 11 december 2019
Senast uppdaterad: tisdag den 10 december 2019  
 
 


Örtkryddad lammstek med chèvre

Buffé nr 3 2002
Ingredienser
Portioner: 4-6
1 1/2 kg urbenad lammstek
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
några kvistar färsk rosmarin och salvia eller 1 msk torkad av varje sort
300 g chèvre (fransk getost)
1 krm havssalt
1 krm svartpeppar

TILLBEHÖR
små fina potatisar
1 msk olivolja
1 msk grovsalt
1/2 kruka färsk rosmarin
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Gnid in steken med olivolja. Skala och skär vitlöksklyftorna i smala strimlor. Stick med en vass kniv i steken och peta in vitlöksbitarna. Gnid in med salt, peppar och rosmarin.
3. Lägg in osten i mitten av steken och bind ihop med steksnöre eller ännu hellre ett nät.
4. Sätt in steken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 65-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
5. Linda in köttet i smörpapper och låt det ligga och vila ca 30 minuter före servering.
6. Ugnsrosta den tvättade och torkade potatisen, med olivolja, salt och rosmarinskvistar på i ca 40 minuter i 200°C varm, i en ugnssäker form