Dagens datum: torsdag den 23 maj 2019
Senast uppdaterad: torsdag den 23 maj 2019  
 
 


Lammfilé med timjankryddad rödvinssky och kantareller

Ett recept från Mat+vin
Receptet är hämtat från boken "Skogens guld".
Recept: Katja Palmdahl
Ingredienser:
för 4 portioner
700 gram lammytterfilé, putsad
smör och olja till stekning
0.5 gram vitlök
några timjan- och rosmarinkvistar
salt och vitpeppar från kvarn
Timjan- och rödvinssky:
2 msk strösocker
2 dl rödvin
1 st schalottenlök
finhackad
6 dl kalvbuljong
10 kvist kvistar färsk timjan färsk timjan
salt och vitpeppar
25 gram smör samt en klick till stekning
3 dl smålökar
skalade
1 msk strösocker
0.5 l gula kantareller eller trattkantareller
Tillagning:
Smält sockret till skyn i en tjockbottnad kastrull och häll på rödvin samt lägg i löken. Låt skyn koka ihop till hälften. Slå på kalvsky och tillsätt timjan. Låt såsen reducera tills cirka 34 dl återstår. Sila bort timjan och lök och smaka av med salt och peppar.
Bryn smålökarna i lite smör och socker tills de är gyllenbruna och lite mjuka. Lyft upp och lägg dem i skyn.
Stek även kantarellerna i smör och tillsätt dem i skyn. Hetta upp olja och smör i en panna tillsammans med den halva vitlöken och örterna.
Stek lammfiléerna däri och salta och peppra. När vitlöken blivit brynt plockas den bort för att smaken inte ska bli besk. Låt filéerna vila ett par minuter innan de trancheras.
Ge rödvinsskyn ett uppkok före serveringen och vispa ner smöret.
Gott att servera med ugnsrostad potatis.