Dagens datum: torsdag den 12 december 2019
Senast uppdaterad: torsdag den 12 december 2019  
 
 


Jordgubbstårta till många

1 tårta, 25-30 pers.
600 g. mandelmassa
200 g. mörk choklad
8 äggvitor
4 dl. socker
1 dl. flagad mandel
Fyllning:
1 l. jordgubbar, gärna frysta
8 äggulor
1 ½ dl. socker
5 dl. vispgrädde
3 dl. créme fraiche
Finrivet skal och saften av 1 citron
1 msk vaniljsocker
Garnering:
Färska jordgubbar
Ugn 200°
Riv mandelmassan. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Häll ner den smälta chok-laden i mandelmassan och rör till slät konsistens. Tillsätt äggviteskummet lite i taget under varsam omrörning. Bre ut hälften av smeten jämnt i en bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Bre ut resten av smeten på samma sätt och strö över den flagade mandeln. Grädda därefter även denna botten. Låt bottnarna kallna och lägg dem en stund i frysen innan bottnarna läggs samman. Ställ även långpannan fryskallt.
Fyllning: Mixa de frysta jordgubbarna till puré. Vispa äggulorna och sockret vitt och poröst. Vispa därefter grädden och créme fraichen till fast konsistens. Rör samman jordgubbspurén med de vispade äggulorna och gräddkrämen. Smaksatt med citronskal, saften och vaniljsockret. Ta fram den fryskalla långpannan och klä den med plastfilm. Lägg tårtbotten utan mandel i botten. Bre ut fyllningen jämnt i formen och täck med tårtbotten med mandel på. Ställ tårtan fryskallt, gärna över natten. Låt gärna tårtan tina ca 30 min. i kylskåpstemperatur innan den serveras garnerad med ett berg av färska jordgubbar.