Dagens datum: lördag den 23 mars 2019
Senast uppdaterad: fredag den 22 mars 2019  
 
 


Jordgubbspaj med maräng

Deg:
3 1/2 dl vetemjöl
4 msk florsocker
150 g smör eller margarin
1 stor äggula
1 msk vatten
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
ca 1/2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
ca 1 l jordgubbar
3 äggvitor
2 dl socker
Blanda mjöl och florsocker. Finfördela matfettet däri, tillsätt äggulan uppvispad med vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Klä en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, med degen. Sätt en folieremsa runt degkanten och låt formen stå kallt 20 - 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°. Vispa samman äggulor, socker, grädde och potatismjöl. Låt det sjuda upp under vispning och sjuda tills krämen är tjock. Låt den kallna och smaksätt med vaniljsocker.
Grädda degbottnen på galler mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.
Rensa och skölj ev jordgubbarna. Dela dem mitt itu. Vispa äggvitan till hårt skum och rör ned sockret. Lägg vaniljkrämen på botten i pajskalet. Strö över jordgubbarna och täck med marängsmeten. Grädda omedelbart på galler litet under mitten i ugnen tills marängen fått fin färg, 10 - 15 minuter. Servera ljummen eller kall.