|
Jordgubbsmoussetårta på krispig chokladbotten
Ett recept från Allt om mat Botten 200 g choklad, vit 6 dl rice krispies
Mousse 1 l jordgubbar 2,5 dl strösocker 1 st citron, rivet skal + 1/2 dl pressad 7 st gelatinblad 4 dl vispgrädde 3 dl turkisk yoghurt
Servering 1 nypa jordgubbar, färska Tillagning Tårtan är glutenfri och kan förberedas någon dag innan och förvaras i frysen. Botten av Rice Krispies mjuknar vid lång förvaring i frys eller kyl. Vik två bakplåtspapper 3–4 gånger till två långa remsor, lika breda som två 1 1/2 liters brödformar. Täck bottnarna och kortsidorna. 2. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör ner Rice Krispies och fördela i botten på de båda formarna. Ställ kallt att stelna. 3. Mixa jordgubbar, socker, citronskal och saft tills sockret löst sig i en matberedare eller mixer. 4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa under tiden grädden fluffig i en stor skål. Rör ner yoghurt och jordgubbsmix men spara 1–1 1/2 dl till rippel. 5. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner ett par deciliter av gräddblandningen i gelatinbladen och häll det i en fin stråle under omrörning i moussen. Fördela moussen över bottnarna. Häll ripplet i en ringlande rörelse överst och ställ formarna i frysen. 6. Ta fram moussen 1 timme före servering, lossa formarna och dra av papperet, låt stå i sval eller rumstemperatur. Servera gärna färska jordgubbar eller andra bär till.
|
|