Dagens datum: torsdag den 22 augusti 2019
Senast uppdaterad: tisdag den 20 augusti 2019  
 
 


Jordgubbsmoussetårta på krispig chokladbotten

Ett recept från Allt om mat
Botten
200 g choklad, vit
6 dl rice krispies

Mousse
1 l jordgubbar
2,5 dl strösocker
1 st citron, rivet skal + 1/2 dl pressad
7 st gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt

Servering
1 nypa jordgubbar, färska
Tillagning
Tårtan är glutenfri och kan förberedas någon dag innan och förvaras i frysen. Botten av Rice Krispies mjuknar vid lång förvaring i frys eller kyl.
Vik två bakplåtspapper 3–4 gånger till två långa remsor, lika breda som två 1 1/2 liters brödformar. Täck bottnarna och kortsidorna.
2. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör ner Rice Krispies och fördela i botten på de båda formarna. Ställ kallt att stelna.
3. Mixa jordgubbar, socker, citronskal och saft tills sockret löst sig i en matberedare eller mixer.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa under tiden grädden fluffig i en stor skål. Rör ner yoghurt och jordgubbsmix men spara 1–1 1/2 dl till rippel.
5. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner ett par deciliter av gräddblandningen i gelatinbladen och häll det i en fin stråle under omrörning i moussen. Fördela moussen över bottnarna. Häll ripplet i en ringlande rörelse överst och ställ formarna i frysen.
6. Ta fram moussen 1 timme före servering, lossa formarna och dra av papperet, låt stå i sval eller rumstemperatur. Servera gärna färska jordgubbar eller andra bär till.