Dagens datum: torsdag den 22 augusti 2019
Senast uppdaterad: tisdag den 20 augusti 2019  
 
 


JORDGUBBSCHEESECAKE

Ingredienser ca 16 bitar:
• knappt 1 paket Hobnobs havrekex, 300 g
• 1 msk olja, t.ex. solros- eller majsolja
• 3 ägg
• 200 g färskost (Ängsgården eller Philadelphia)
• 1 msk vaniljsocker
• 1 dl strösocker
• 1 apelsin
• 3 dl vispgrädde
• 1 liter jordgubbar
• 1/2 msk vit sirap
• 4 msk Grand Marnier eller konjak
Så här gör du:
Stöt eller smula sönder kexen. Olja in en kakform, cirka 24 cm i diameter, och strö hälften av kexsmulorna i botten.
Knäck äggen och skilj vitor från gulor. Vispa äggulor med färskost, vaniljsocker och strösocker tills det blir en krämig smet. Riv skalet av apelsinen och blanda ned. Vispa äggvitorna vita och pösiga för sig och vispa sedan grädden.
Blanda färskostsmeten med äggvitor och vispgrädde. Mosa jordgubbarna tillsammans med vit sirap och Grand Marnier eller konjak. Häll hälften av smeten i formen och bred på jordgubbsmoset. Bred över resten av smeten och strö sist över resten av kexsmulorna.
Täck formen och frys minst 4 timmar. Placera tårtan i kylen ett par timmar
före servering och låt den sedan stå framme en stund.
Stjälp upp och dekorera med färska jordgubbar.