Dagens datum: torsdag den 23 maj 2019
Senast uppdaterad: torsdag den 23 maj 2019  
 
 


Rårörd saft

Ingredienser
2 liter bär (ca 1 kg)jordgubbar
5 dl vatten
½ msk citronsyra
6 dl socker (ca 500 g) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat


Tillagning
Rensa och skölj bären. Tina frysta bär. Koka vattnet, då försvinner syret i vattnet, som annars förstör bärens C-vitamin. Låt vattnet kallna. Mosa bären med potatisstöt i en bunke, i matberedare eller mixer. Blanda bär-massan med vattnet och citronsyran, täck över och låt stå svalt ca 1 dygn. Rör då och då.Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 min. Mät upp saften, tillsätt sockret och rör då och då tills det är löst. Tag bort ev skum. Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll saften i rena kalla flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem och förvara i kylskåp. Eller häll saften i frysbägare till 2 cm från kanten, förslut och frys in.