|
Rårörd saft
Ingredienser 2 liter bär (ca 1 kg)jordgubbar 5 dl vatten ½ msk citronsyra 6 dl socker (ca 500 g) per liter avrunnen saft 1 krm natriumbensoat
Tillagning Rensa och skölj bären. Tina frysta bär. Koka vattnet, då försvinner syret i vattnet, som annars förstör bärens C-vitamin. Låt vattnet kallna. Mosa bären med potatisstöt i en bunke, i matberedare eller mixer. Blanda bär-massan med vattnet och citronsyran, täck över och låt stå svalt ca 1 dygn. Rör då och då.Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 min. Mät upp saften, tillsätt sockret och rör då och då tills det är löst. Tag bort ev skum. Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll saften i rena kalla flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem och förvara i kylskåp. Eller häll saften i frysbägare till 2 cm från kanten, förslut och frys in.
|
|