Dagens datum: torsdag den 23 maj 2019
Senast uppdaterad: torsdag den 23 maj 2019  
 
 


Sjötunga Walewska

(4 port.)

500 gr rödtungafilé
1 dl vitt vin, torrt
1,5 dl fiskbuljong ( vatten + 1 fiskbuljongtärning)
Gratängsås:
1,5 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 dl fiskspad
0,5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 äggula
50 gr smör eller margarin
salt, vitpeppar
Gratinering
4 port. potatismos
1 äggula
100 gr kräftstjärtar eller räkor
5 champinjoner eller kantareller,, smörfrästa
Smörj en ugnssäker form och lägg i fiskfiléerna. Häll på vin och så mycket fiskbuljong att det nätt och jämt täcker fisken. Täck fatet med aluminiumfolie. Sjud fisken i ugn, 200 , ca 15 minuter. Häll försiktigt ner fiskspadet från fatet i en kastrull och koka ihop det något. Håll fisken varm. Fräs matfett och mjöl. Späd med fiskspad och grädde. Låt såsen koka i ca. 3 min. Ta såsen från värmen. Rör ner äggulan och tillsätt fett i klickar. Rör hela tiden. Smaksätt med salt och peppar om det behövs. Gör ett gott potatismos och tillsätt äggulan. Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera tills rätten fått färg
275 grader, ca 10 minuter. Garnera med kräftstjärtar eller räkor och smörfrästa champinjoner. För att göra den extra lyxig kan man gratinera även med tryffel.