Dagens datum: måndag den 18 februari 2019
Senast uppdaterad: fredag den 15 februari 2019  
 
 


Fisk- och skaldjurssoppa med saffran och konjak

1 tsk salt
1 msk smör
8 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk konjak
1 st potatis, mjölig och skalad i klyftor
1 st gul lök, medelstor
0,5 g saffran
2 st vitlök, skivade klyftor
2 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 msk färsk timjan, hackad
200 g räkor, med skal
2 dl vitt vin
1 msk hackad dill
50 g musslor, utan skal
250 g valfri fiskfilé, i kuber, vitling, havskatt, torsk, lax
4 msk koncentrerad hummer- eller fiskfond

Tillbehör: baguette, gräddfil, räkor
Hacka och fräs löken i smör tillsammans med skivad vitlök och timjan. Tillsätt vatten, fond, grädde, vin, och tomatpuré. Låt sedan soppan koka ihop ca 10 min utan lock. Lägg därefter i potatisklyftorna och koka dem mjuka. När potatisen är mjuk tillsätt fisken i kuber, musslor, rensade räkor, konjak, saffran, farinsocker, dill och salt. Ge soppan ett snabbt uppkok och servera den rykande het. Servera gärna nybakad baguette till.