|
Fisk- och skaldjurssoppa med saffran och konjak
1 tsk salt 1 msk smör 8 dl vatten 2 dl vispgrädde 1 msk konjak 1 st potatis, mjölig och skalad i klyftor 1 st gul lök, medelstor 0,5 g saffran 2 st vitlök, skivade klyftor 2 msk tomatpuré 1 msk farinsocker 1 msk färsk timjan, hackad 200 g räkor, med skal 2 dl vitt vin 1 msk hackad dill 50 g musslor, utan skal 250 g valfri fiskfilé, i kuber, vitling, havskatt, torsk, lax 4 msk koncentrerad hummer- eller fiskfond
Tillbehör: baguette, gräddfil, räkor Hacka och fräs löken i smör tillsammans med skivad vitlök och timjan. Tillsätt vatten, fond, grädde, vin, och tomatpuré. Låt sedan soppan koka ihop ca 10 min utan lock. Lägg därefter i potatisklyftorna och koka dem mjuka. När potatisen är mjuk tillsätt fisken i kuber, musslor, rensade räkor, konjak, saffran, farinsocker, dill och salt. Ge soppan ett snabbt uppkok och servera den rykande het. Servera gärna nybakad baguette till.
|
|