|
Fiskgratäng med räkor, parmesanost och dill
Ingredienser till ca 4-6 port 10 st potatisar 1 st äggula 2 dl mjölk 4 msk smör 800 g torskfilé, vitling, kolja eller annan vit fisk 500 g räkor 2 msk vetemjöl 4 dl matlagningsgrädde 0.5 dl vitt vin 1.5 st fiskbuljongtärningar 1 knippe dill 2 dl grovriven parmesanost salt o peppar Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa ner äggula, mjölk och hälften av smöret i den varma kastrullen. Vispa moset luftigt. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg torsken i mitten av en ugnsfast smord form. Se till att det finns plats för moset runt om. Skala räkorna och lägg dem på torsken i gratängformen. Klicka ut potatismoset runt fisken och räkorna. Smält resten av smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ordentligt. Häll i grädden och låt blandningen tjockna under omrörning. Häll på vinet och smula i buljongen. Vispa hela tiden och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över fisken och strö över rikligt med färsk dill. Avsluta med att fördela parmesanost över alltihop. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 20–25 minuter eller tills osten fått fin gyllenbrun färg.
|
|