Dagens datum: fredag den 18 oktober 2019
Senast uppdaterad: onsdag den 16 oktober 2019  
 
 


Fiskgratäng med räkor, parmesanost och dill

Ingredienser till ca 4-6 port
10 st potatisar
1 st äggula
2 dl mjölk
4 msk smör
800 g torskfilé, vitling, kolja eller annan vit fisk
500 g räkor
2 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
0.5 dl vitt vin
1.5 st fiskbuljongtärningar
1 knippe dill
2 dl grovriven parmesanost
salt o peppar
Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa ner äggula, mjölk och hälften av smöret i den varma kastrullen. Vispa moset luftigt. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg torsken i mitten av en ugnsfast smord form. Se till att det finns plats för moset runt om. Skala räkorna och lägg dem på torsken i gratängformen. Klicka ut potatismoset runt fisken och räkorna. Smält resten av smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ordentligt. Häll i grädden och låt blandningen tjockna under omrörning. Häll på vinet och smula i buljongen. Vispa hela tiden och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över fisken och strö över rikligt med färsk dill. Avsluta med att fördela parmesanost över alltihop. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 20–25 minuter eller tills osten fått fin gyllenbrun färg.