|
Laxlindad torskrygg med grönsakstimbal
4 personer.Torsk, rökt lax och pepparrot blir en underbar smakkombination.Flädersåsen sätter pricken över i:et! Ingredienser 600 g torskrygg 4 skivor kallrökt lax, ca 100g 4 msk riven pepparrot Smör Olivolja Salt Peppar Timbal: 500 g fryst, tinad, hackad grönkål 3 ägg 2 msk vispgrädde ½-1 krm kajennpeppar 100 g lax- eller forellrom Flädersås: 1 schalottenlök 100 g rotselleri 2 dl vitt vin 1 msk vit balsamvinäger 3 dl vispgrädde 3 msk konc fläderblomssaft Tillbehör: Kokt potatis Gör så här Timbal: Sätt ugnen på 150 grader. Häll av vätskan från grönkålen och krama ur den, mixa den fint med stavmixer eller i matberedare. Vispa ihop ägg och grädde, blanda i grönkålen. Tillsätt kajennpeppar, 2 krm salt och 1 krm peppar och fördela smeten i 4 smorda ugnssäkra formar (á ca 1½ dl).Grädda i vattenbad ca 40 minuter, tills de har stannat. Sås: Skala och hacka löken, skala och skär rotsellerin i cm stora bitar. Fräs någon minut i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Låt sjuda ca 20 minuter.Mixa med stavmixer eller matberedare. Tillsätt grädde och flädersaft. Låt sjuda några minuter.
Skär torsken i 4 bitar, lägg dem i en ugnssäker form, krydda med salt och peppar. Lägg en skiva lax på varje torskbit. ställ in i ugnen (150 grader) tills fisken är färdig, ca 15 minuter.
Stjälp upp timbalerna på tallrikar och toppa med lax- eller forellrom. Lägg upp fisken bredvid och toppa den med riven pepparrot. Servera med flädersåsen och kokt potatis
|
|