Dagens datum: torsdag den 23 maj 2019
Senast uppdaterad: torsdag den 23 maj 2019  
 
 


Laxlindad torskrygg med grönsakstimbal

4 personer.Torsk, rökt lax och pepparrot blir en underbar smakkombination.Flädersåsen sätter pricken över i:et!
Ingredienser
600 g torskrygg
4 skivor kallrökt lax, ca 100g
4 msk riven pepparrot
Smör
Olivolja
Salt
Peppar
Timbal:
500 g fryst, tinad, hackad grönkål
3 ägg
2 msk vispgrädde
½-1 krm kajennpeppar
100 g lax- eller forellrom
Flädersås:
1 schalottenlök
100 g rotselleri
2 dl vitt vin
1 msk vit balsamvinäger
3 dl vispgrädde
3 msk konc fläderblomssaft
Tillbehör:
Kokt potatis
Gör så här
Timbal: Sätt ugnen på 150 grader. Häll av vätskan från grönkålen och krama ur den, mixa den fint med stavmixer eller i matberedare. Vispa ihop ägg och grädde, blanda i grönkålen. Tillsätt kajennpeppar, 2 krm salt och 1 krm peppar och fördela smeten i 4 smorda ugnssäkra formar (á ca 1½ dl).Grädda i vattenbad ca 40 minuter, tills de har stannat.
Sås:
Skala och hacka löken, skala och skär rotsellerin i cm stora bitar. Fräs någon minut i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Låt sjuda ca 20 minuter.Mixa med stavmixer eller matberedare. Tillsätt grädde och flädersaft. Låt sjuda några minuter.

Skär torsken i 4 bitar, lägg dem i en ugnssäker form, krydda med salt och peppar. Lägg en skiva lax på varje torskbit. ställ in i ugnen (150 grader) tills fisken är färdig, ca 15 minuter.

Stjälp upp timbalerna på tallrikar och toppa med lax- eller forellrom. Lägg upp fisken bredvid och toppa den med riven pepparrot.
Servera med flädersåsen och kokt potatis