|
VÄSTERBOTTENGRATINERAD RÖDTUNGA MED DILLMARINERAD SPARRIS
Ingredienser för 4 personer 600 g rödtungsfilé eller medaljer 2 dl riven västerbottenost 2 schalottenlökar 1 msk smör 1 dl vitt vin 1/2 tsk strösocker 2 dl vispgrädde 2 krm salt 1 krm vitpeppar Dillmarinerad sparris: 250 g färsk grön sparris (eller fryst, tillaga enligt paketet) 1/2 vitlöksklyfta 1/2 citron 1/2 dl olivolja 2 msk hackad dill 2 krm salt 1 krm grovmalen vitpeppar 1/2 dl flagad mandel
Till servering: kokt potatis
Gör så här 1. Sätt ugnen på 225°C. Börja med såsen. Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör, men utan att den får färg. Tillsätt vin och socker. Koka tills hälften av vinet avdunstat. Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. 2. Dela rödtungsfiléerna på längden. Rulla ihop och lägg dem i en välsmord ugnsform. Eller ställ dom färdiga medaljerna i en ugnsform. Slå på gräddsåsen och strö över osten. Gratinera i ugn i cirka 10 minuter.
Dillmarinerad sparris: 1. Skär sparrisen i mindre bitar och koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten, cirka 5 minuter. Kyl i iskallt vatten. 2. Finhacka vitlöken. Blanda den i en skål med pressad citron, olja, dill, salt och peppar. Lägg i sparrisbitarna och låt marinera i cirka 1 timme. 3. Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna. Garnera sparrisen med mandel när den ska serveras. Servera rödtungan med dillmarinerad sparris och kokt potatis.
|
|