Dagens datum: torsdag den 22 augusti 2019
Senast uppdaterad: tisdag den 20 augusti 2019  
 
 


Ugnsbakad torskrygg med lyxig champagne- och örtrisotto i skör parmesankorg

Antal portioner: 4
Risotto:
2-3 schalottenlökar
1-2 msk olivolja
2 dl risottoris
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl champagne eller torrt vitt vin
2-3 krm smulande blandade torkade örter
2 msk finhackade basilikablad
½ dl färskriven parmesanost
1 krm nymald svartpeppar
Garnering: lavendel eller kamomill blommor
Parmesankorg
2 dl grovriven parmesanost av enkel sort, t.ex. Grana padano
Ugnsbakad torskrygg
600 g torskrygg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Basilikabuljong:
1 knippe basilikablad, löst packade
½ vitlöksklyfta, finhackad
25 g smör
1 ½ dl kycklingbuljong, av fond
Tips
Servera gärna med nyångad sparris.

Gör så här
Parmesankorg: Hetta upp en stekpanna med släpplätt-beläggning. Strö 0.5 dl av den rivna osten i pannan i ett jämnt tunt lager så att det blir ett runt flarn, ca 15 cm i diameter. (Jag la osten på bakplåtspapper på en plåt och gratinerade i 225º i ca. 5 min. tills den smält och fått lite färg och det funkade bra. Annikas anm.) Låt osten smälta och stek den på medelstark värme till flarnet fått vacker färg. Upprepa tills du har fyra flarn. Dra pannan från värmen, låt svalna lite så att flarnet kan tas upp med en stekspade. Forma det medan det fortfarande är ljummet, t.ex. över en upp- och nervänd liten skål. Låt svalna.
Lyxig Champagne- och örtrisotto: Skala, finhacka och fräs löken mjuk och glansig i olivoljan i en gryta. Blanda i riset och fräs under omrörning 1-2 minuter. Lös buljongtärningen i kokande vatten. Späd riset med ca 3 dl buljong. Koka på svag värme och rör om då och då. Rör ner resterande buljong i omgångar. Häll i champagnen och koka tills riskornen är nätt och jämt mjuka, ca 20 minuter. Blanda i örterna och låt dem koka med de sista 10 minuterna. Ta grytan från värmen, rör ner basilika och ost. Servera risotton i parmesankorgar. Garnera med lavendel eller kamomillblommor.
Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sekunder eller tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt sidan.
Torsken: Skär torskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i ugnssäker form och efterstek i ugnen i ca 8 min. (jag bakade torskryggen direkt i ugnen, utan att steka den först, 200º ca 10-15 min. Annikas anm.)
Lägg upp på tallrikar, risotton i parmesankorgarna och häll lite basilikabuljong över fisken.
Recept från Halv åtta hos mig på Tv4